Vimperk – zelená brána Šumavy

Vimperk – zelená brána Šumavy

Město, stejně jako domácnosti a všechny organizace a podniky, se potýká se zvyšováním cen za energie. V tomto roce ceny energií stouply o stovky procent. A nikdo neví, jaká nás čeká budoucnost. Proto je nutné, aby se i město snažilo omezovat náklady za energie. Cestou by mohlo být použití solárních panelů na objektech města (školy, školky, úřad) či využití „chytrých“ lamp pouličního osvětlení s detekcí pohybu. Zároveň bychom chtěli zrevidovat, zda je skutečně nutné svítit veřejným osvětlením celou noc i v místech, kde se chodí minimálně a která se dají snadno obejít osvětlenou cestou. Nejsme jediní, kdo si leckdy nesmyslného osvětlování všiml, jsme proto rádi, že by v tomto ohledu mohla panovat shoda napříč politickými stranami a hnutími.

Zástupci města musí mít na paměti cenu provozu i nejistou budoucnost vždy, když připravují rekonstrukce ulic či mění inventář města. Současná krize je sice největší za dlouhou dobu, přesto k něčemu podobnému může dojít v každé době. Proto je potřeba při plánování počítat i se scénáři, které se v danou dobu nezdají pravděpodobné.

Další situace, na kterou by se mělo naše město připravit, je zvyšující se teplota. Evropská města bojují s rostoucími teplotami víc a víc – a vypadá to, že bude hůř. Zavádí se proto opatření jako natírání střech na světlé barvy, vysazování stromů či například omezení sekání trávy z důvodu udržování vlhkosti. Vimperk je díky své poloze i rozloze oproti jiným městům ve velké výhodě, přesto je to téma i pro nás, Vimperáky. Podporujeme proto výsadbu zeleně nejen z estetických, ale i praktických důvodů. Na druhou stranu je potřeba mít na paměti, že se zvyšujícím se teplem přichází i sucho – vysazovat tedy vlhkomilné letničky, které budou vyžadovat častou závlahu, není rozhodně ideální.

Vimperk by coby brána Šumavy měl být zelený – a to jak vizuálně, tak i ideově. Pokud také chcete žít ve městě, které umí myslet nejen na dnešek, ale i na zítřky, volte NEVIHNUTÍ – č. 3.

Adéla Jiříková

kandidát za NEVIHNUTÍ